Appelmoes is super makkelijk om zelf te maken, maar ook nog eens heel leuk. Het is het perfecte recept om te starten met inmaken en wecken en hier meer over te leren. In deze blog deel ik alles wat je moet weten als je zelf appelmoes gaat maken. Ik deel stappenplannen en tips voor het schoonmaken van je potten, wecken en nog veel meer. En je krijgt een simpel recept voor het maken van je eigen appelmoes.
Welke appels kan je het beste gebruiken?
Het maakt in principe niet uit welke appels je gebruikt. Sommige appels zijn extra lekker in de appelmoes maar ik zal gewoon lekker gebruiken wat je voor handen hebt.
Tip: soms kan je voor een klein prijsje appels kopen die een schoonheidsfoutje hebben of al wat beurs zijn geworden. Je vindt deze bij de supermarkt of een lokale kwekerij. Ik heb vorig jaar veel appelmoes kunnen maken van zakken die regelmatig bij een fruitkraampje bij ons in de buurt lagen.
Appelmoes maken zonder suiker
Om appelmoes zonder suiker te maken kan je gewoon dit recept volgen en de stap van het suiker toevoegen overslaan. Zo simpel is het.
Weet wel dat suiker ook voor de conservering zorgt. Ik weck de appelmoes sowieso nog extra, maar wanneer je een suikervrije appelmoes maakt zal ik dit zeker doen.
Zorg ook dat je de appelmoes binnen een week opmaakt om bederven te voorkomen.
Appelmoes maken met kaneel
Zelf voeg ik ook altijd kaneel toe aan het recept omdat dit net een wat warmere en diepere smaak aan je moes geeft. Maar wanneer je dit niet lekker vind kan je de kaneel natuurlijk ook altijd gewoon weg laten.
Welke potten kan je het beste gebruiken?
Voor je zelfgemaakte appelmoes kan je gebruik maken van glazen potten. Dit kunnen speciale weckpotten zijn, maar je kan ook prima glazen potjes hergebruiken. Kijk dan wel of de rubberen ring in het deksel nog intact is. Anders kunnen de potten namelijk niet goed vacuüm zuigen en dat is juist zo belangrijk voor de houdbaarheid van je appelmoes.
Je glazen potten schoonmaken en steriliseren
Voordat je begint met het maken van de appelmoes is het belangrijk om je glazen potten goed schoon te maken. Op deze manier zorg je ervoor dat je zo schoon mogelijk werkt en verhoog je de houdbaarheidsduur van je zelfgemaakte moes.
Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen. Je kan de potten in het heetste programma van de vaatwasser doen of deze omspoelen met kokend heet water. Zelf vind ik het fijn om de potten eerst goed schoon te maken met de gewone vaat en ze vervolgens te steriliseren in de oven.
Dit kan je doen door de potten nog een keer om te spoelen met water en vervolgens een half uurtje in de oven te zetten op 120 graden. Het is belangrijk dat je de oven nog niet voorverwarmt voordat je de potten erin zet. De potten moeten geleidelijk aan warmer worden. Zet de oven daarna uit, maar laat de potten in de oven staan, zodat ze nog warm zijn wanneer je ze gaat vullen met je appelmoes.
De deksels kan je desinfecteren in water met een scheutje azijn. Breng dit in een pannetje aan de kook en laat het vervolgens nog zo’n 10 minuten staan.
Benodigdheden
Hieronder vind je de benodigdheden voor een hoeveelheid appelmoes die je kan maken van 1 kilo appels. Wanneer je meer of minder appels gebruikt kan je de verhouding van het recept hierop aanpassen.
- 1 kilo appels
- 50 g suiker
- Kaneel (naar smaak)
- 1 citroen
Het recept
Wanneer je de potten in de oven hebt gezet kan je aan de slag gaan met je het maken van je appelmoes.
Zorg dat je alle appels hebt geschild en de klokhuizen hebt verwijderd. Snijd de appels in stukken, dit hoeven geen hele kleine stukjes te zijn, door het koken vallen de appels vanzelf verder uit elkaar. Om ervoor te zorgen dat de appels niet gelijk bruin worden kan je het sap van 1 citroen toevoegen. Dit zorgt daarnaast ook voor een lekkerdere smaak en een betere houdbaarheid van je appelmoes. Voeg ook gelijk de suiker toe.
Om te voorkomen dat de appels aanbranden is het handig om een klein laagje water in de pan te doen. Dit hoeft niet veel te zijn. Een laagje water van ongeveer 0,5 cm is genoeg. Dit water zal verdampen tijdens het koken.
Vervolgens zet je de pan met appels op middelhoog vuur en breng je het aan de kook. Laat alles zachtjes doorkoken totdat de appels helemaal zacht zijn geworden. Dit duurt ongeveer 15-30 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid appels die je hebt gebruikt.
Je kan de zachte appels fijnstampen, je krijgt dan een appelcompote, of een staafmixer gebruiken voor een ‘gladde’ appelmoes. Je kan nu ook de kaneel toevoegen. Breng je appelmoes daarna nog even aan de kook en schep deze ten slotte in de potten. (kijk uit, want de appelmoes kan nu gaan spetteren!)
De potten vullen
Houd bij het vullen van de potten ongeveer 1 cm aan de bovenkant vrij. Om het scheppen makkelijker te maken kan je gebruik maken van een speciale trechter. De randen van je pot worden dan niet zo snel vies.
Veeg de rand van je potjes schoon met een doekje dat je in het azijnwater van de deksels hebt gedoopt. Sluit dan de potten en draai de deksels goed vast.
Na het vullen kan je de potten ondersteboven op een theedoek zetten en rustig af laten koelen. Wanneer deze goed vacuüm zijn getrokken is je appelmoes in principe al klaar. Zelf heb ik echter een aantal keer potten appelmoes met schimmel gehad, Vermoedelijk doordat de inhoud niet warm genoeg was geworden. Daarom kies ik er nu voor om de appelmoes altijd nog even te wecken.
WMF Gourmet – Jam/Marmeladetrechter
Voorkomt morsen bij het scheppen van je appelmoes in de potten
€11,99 bij bol.com
Appelmoes wecken
Het wecken is super simpel. Gebruik hiervoor een grote pan die je vult met water en zet je glazen potten hierin. Het water moet ongeveer tot 2/3 van de hoogste pot komen. Het is niet erg als er hierdoor een andere pot onder water komt te staan.
Zet de pan vervolgens op middelhoog vuur tot het water kookt. Laat het dan nog zeker 10 minuten koken en haal daarna de potten uit het water. Je kan hiervoor een pannenlap gebruiken, maar een wecktang is extra fijn in gebruik.
Laat de glazen potten afkoelen op een theedoek en check daarna of ze goed vacuüm zijn getrokken.
Potten griptang – wecktang
Haal gemakkelijk de potten uit heet water zonder je vingers te verbranden
€13,75 bij bol.com
Het vacuüm checken
De potten zijn goed afgesloten wanneer je de deksels niet meer kunt indrukken. Het vacuüm van weckpotten kan je testen door de klemmen los te maken. Blijft de deksel vastzitten? Dan is het goed gegaan.
Een pot die niet goed vacuüm is getrokken kan je het beste in de koelkast bewaren en binnen een week opmaken.
Een goed afgesloten pot is minimaal een jaar houdbaar (op een koele, donkere plek). Na openen kan je de appelmoes ongeveer een week bewaren, maar kijk, ruik en proef na die datum, als de appelmoes er nog goed uit ziet kan je er misschien iets langer mee doen.
Help, mijn appelmoes is te dik/te dun!
Wanneer je appelmoes nog wat te dun is kan je deze dikker maken door je moes gewoon wat langer te laten koken. Het teveel aan vocht zal dan verdampen.
Een te dikke appelmoes kan je aanlengen met extra water om deze wat te verdunnen.