Het moestuinseizoen is alweer een tijdje begonnen en na een korte moestuin break, ik was er na afgelopen jaar ook wel een beetje klaar mee 😉, heb ik er weer helemaal zin in om aan de slag te gaan. De komende weken ga ik delen wat ik allemaal in en rondom de moestuin doe en deel ik hier en daar ook wat tips die ik ben tegengekomen.
Moestuinbeurs 2025
Dit jaar ben ik voor het eerst samen met mijn zus naar de moestuinbeurs geweest. We hebben in de buurt overnacht bij Buitenplaats Beekhuizen en zijn 2 dagen naar de beurs gegaan. Hier hebben we lekker 2 dagen rondgelopen en veel nieuwe dingen mogen ontdekken.
We zijn naar verschillende lezingen geweest en hebben nieuwe ideeën opgedaan. Na de moestuinbeurs begon het weer te kriebelen om dit jaar met de moestuin aan de slag te gaan.
Moestuinadvies podcast
Verder ben ik op dit moment de podcast van Moestuinadvies aan het bingen. Ik zit er helemaal in en ben super enthousiast om weer met de moestuin aan de slag te gaan. Ook mijn zus heeft er heel veel zin in, dus we gaan dit jaar lekker samen aan de slag.
Ik heb al veel fijne tips uit de podcast mogen halen. Zo werd de tip gegeven om stro onder je aardbeien te leggen op het moment dat er vruchten aan de plant komen. Op deze manier worden je aardbeien niet vies en voorkom je dat ze zompig worden. Dat gaan we dit jaar gelijk uitproberen, want vorig jaar hadden we hier inderdaad last van.
Verder heb ik veel bijgeleerd over voeding gedurende het moestuinseizoen en voorzaaien.
Perspotten maken en voorzaaien
Gisteren was het dan eindelijk tijd om aan de slag te gaan en vol goede moed haalden we de pottenpers en aarde tevoorschijn om de eerste plantjes te kunnen gaan voorzaaien. Maar helaas, de aarde werkte niet goed in combinatie met de pottenpers en we moeten dit nog even iets langer uitstellen.
Gelukkig wilden we nog een bestelling bij Plukkers plaatsen en hier hebben we gelijk een zak met speciale aarde voor perspotten bij besteld. Deze bestelling komt dinsdag binnen en dan kunnen we eindelijk aan de slag!
Zaden besteld
Ook hebben we nog een aantal zaden besteld. Ik had nog veel zaden liggen, deze hebben we nu voor het derde jaar dus we zullen extra zaaien in verband met de kiemkracht die waarschijnlijk achteruit is gegaan, maar er waren ook een aantal soorten op. Volgend jaar gaan we de zaden die we nogmaals willen gebruiken weer bestellen.
De start van het moestuinseizoen is altijd extra leuk als je nieuwe dingen uit kan gaan proberen, dus we hebben ook een aantal leuke nieuwe soorten besteld. Vooral aparte groentes die we nog niet hadden zorgden bij ons voor veel enthousiasme.
We hebben onder andere zaden voor spaghetti pompoen, aardbeispinazie, rode wortels, ijsbergsla, gele biet, verschillende kleuren snijbiet en paksoi besteld.
Aan de slag met het zelf kweken van aardappels
Verder willen we weer een keer aardappels gaan uitproberen. In mijn eerste moestuinjaar ging dat redelijk goed, maar inmiddels werken we met andere grond en is de moestuin heel anders ingedeeld, dus ik ben heel benieuwd.
We hebben een zakje biologische Vitabella aardappels besteld en ook 2 aardappelzakken aan onze bestelling toegevoegd. Op deze manier kunnen we aardappels gaan kweken zonder dat we ruimte in de moestuin hoeven op te geven.
Biologische compost als voeding voor het komende jaar
Ten slotte hebben we deze week ook weer tuinaarde compost van Bio-Kultura besteld. Deze komt morgen binnen. Dan gaan we aan de slag om op elke moestuinbak een laag verse compost aan te brengen.
Het heeft even geduurd, maar vanaf morgen kunnen we dan eindelijk aan de slag en elke avond tijd doorbrengen in de moestuin. Het gaat een week worden vol met leuke dingen om te doen.