Heb jij het boek ‘opgeruimd’ van Marie Kondo al gelezen? Ruim ook je huis op volgens haar methode en laat al het oude achter je, wordt een nieuwe versie van jezelf.
Wanneer je opruimt laat je alles los wat je niet meer nodig hebt en niet meer in je leven wilt. Opruimen zorgt dus niet alleen voor meer rust in je huis, maar ook in je hoofd. Als je bedenkt wat voor effect opruimen kan hebben op je geest, is het bijna magisch.
Wie is Marie Kondo?
Marie Kondo is een japanse vrouw. Sinds kleins af aan is ze al gefascineerd door opruimen. Na verschillende methodes uit te hebben geprobeerd heeft ze haar eigen methode ontwikkeld. Deze methode heeft ze verwerkt in een boek en een eigen Netflix-serie, hiermee is ze wereldberoemd geworden.
Wat is de Konmari-methode?
In tegenstelling tot veel andere opruimadviseurs is de werkwijze van Marie Kondo heel liefdevol en zacht. Het gaat er niet om of anderen de waarde van je spullen inzien, als jij er zelf maar blij van wordt. Je kan het eigenlijk niet goed of fout doen en dat vind ik onwijs fijn.
In het boek van Marie Kondo ruim je op in stappen, elke keer een categorie.
Het werkt als volgt:
- Verzamel alle spullen per categorie op één plek.
- Gooi alle kleding op een hoop. Leg alle boeken bij elkaar enz. Je haalt hierbij écht alles uit de kasten en lades!
- Doorloop stap voor stap alle spullen en bepaal of je er blij van wordt.
Dit is een methode die voor mij fantastisch werkt, omdat ik dan precies kan zien hoeveel spullen ik per categorie heb. De keuze om dingen te laten gaan is dan op de een of andere manier makkelijker dan wanneer alles in de kasten blijft. De hoeveelheid spullen was voor mij choquerend op deze manier!
Does it spark joy?
Marie Kondo werkt volgens het principe, does it spark joy? Wordt je er blij van , krijg je een warm en blij gevoel als je het ziet? Zo ja, houden. Zo nee, doe het dan weg.
Natuurlijk zijn er ook spullen waar je niet per definitie blij van wordt, maar die wel erg handig zijn om te houden. Bijvoorbeeld bestek, de meeste mensen worden hier niet heel blij van, máár iedereen is wel blij als ze kunnen eten met dit bestek ipv met hun handen. Probeer dan te kijken of de functie die het heeft je blij maakt. Pas op! Ga geen redenen verzinnen voor iets wat je eigenlijk niet wilt houden!

De categorieën van de Konmari methode:
De komende 6 weken organiseer ik een challenge, elke week gaan we een categorie opruimen.
Want juist nu, nu we zoveel thuis zitten worden we geconfronteerd met onze ‘rotzooi’.
- Week 1 Kleding
- Week 2 Boeken
- Week 3 Papier
- Week 4 Keuken
- Week 5 Komono (alle overige spullen)
- Week 6 Sentimentele items
Elke week komt er een blog online met daarin de informatie voor die week, zodat je je niet overweldigd hoeft te voelen. We doorlopen de categorieën stap voor stap.
Nog wat laatste tips voordat we van start gaan:
- Ruim in je eentje op, zorg dat familieleden zich er niet mee kunnen bemoeien, zodat ze niet alles wat jij weg wilt doen toch weer uit de vuilniszakken gaan staan vissen.
- Heb je kinderen? Laat ze zelf beslissen wat ze wel en niet willen houden. Kijk samen van welk speelgoed ze echt blij worden en wat ze weg willen doen.
- Probeer anderen niet te forceren om dingen weg te doen, zodra jij begint met opruimen en zij zien wat voor effect het op jou heeft worden ze vanzelf wel nieuwsgierig. Waardoor ze zelf ook op zullen gaan ruimen, het is echt zo!
- De Konmari-methode is geen minimalisme. Je hoeft niet persé weinig spullen over te houden, het gaat erom dat je houdt waar je blij van wordt. Hoeveel spullen dat zijn is voor iedereen anders
- Gooi je spullen niet weg, verkoop het of maak er iemand anders blij mee door het weg te geven.
- Koester je spullen, ga er voorzichtig mee om.
Lees ook de andere artikelen :
Marie Kondo week 1: Kleding, 5 simpele stappen en tips
Marie Kondo week 2: Wat zeggen jouw boeken over je persoonlijkheid?
Marie Kondo week 3: Overzicht creëren in de papieren chaos
Marie Kondo week 4: Zo krijg jij je droomkeuken!
Marie Kondo week 5: Komono, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd
Marie Kondo week 6: Sentimentele items. Wat neem jij mee uit het verleden?