Maak een account aan

Winkelmandje

Close

Geen producten in je winkelmandje

Hoe kan je zelf verse kruiden drogen? 3 verschillende manieren

Hoe kan je zelf verse kruiden drogen?

Dit jaar ben ik gestart met een kruidenopleiding en inmiddels ben ik super enthousiast met allerlei verschillende soorten kruiden aan de slag gegaan en heb ik al meerdere middeltjes, zoals zalven, sprays en thee, gemaakt. Een aantal kruiden heb ik gedroogd besteld, maar veel mooie kruiden groeien ook in onze omgeving en kan je zelf plukken en drogen. Ook is het super tof om zelf kruiden te verbouwen en deze te drogen om te kunnen gebruiken. Zo kan je ze langer bewaren en gaan ze niet schimmelen. En dit werkt niet alleen goed voor kruiden die je in wilt zetten voor hun medicinale werking, maar ook kruiden die je wilt gebruiken voor het koken. Maar hoe kan je dan zelf verse kruiden drogen? Ik laat verschillende methodes zien in deze blog.

Verse kruiden oogsten om te drogen

Om ervoor te zorgen dat je kruiden zo goed mogelijk drogen en van goede kwaliteit zijn, is het handig om met een aantal dingen rekening te houden wanneer je je kruiden gaat oogsten.

Knip nooit teveel van de plant af

Om je kruiden te oogsten is het goed om te kijken naar de hoeveelheid die je oogst. Van meerjarige planten kan je het beste maximaal 1/3 van de plant oogsten. Op deze manier heeft de plant genoeg energie om verder te kunnen groeien. Eenjarige planten kan je aan het einde van het seizoen helemaal snoeien. Is het seizoen nog niet afgelopen? Knip ook dan maar een gedeelte van de plant, zodat hij gedurende het jaar verder kan groeien en nog meer oogst kan geven.

Wanneer zijn de kruiden het krachtigst?

Om ervoor te zorgen dat de kruiden de beste geur, smaak en werking hebben is het belangrijk dat je de kruiden oogst wanneer de plant op z’n hoogtepunt is qua groei, dit is wanneer de plant mooi sterk en vol is.

Bij sommige kruiden is de plant op z’n sterkst vlak voor de bloei, dit zijn planten als citroenmelisse en munt enz. bij deze kruiden gaat het vooral om het blad.

Je hebt ook kruiden waarbij je juist de bloemen wilt oogsten, vanzelfsprekend wacht je dan juist tot de plant in bloei staat en is deze dan op zijn krachtigst.

Wanneer de plant over zijn hoogtepunt heen is qua groei, zal de kwaliteit van de kruiden achteruit zijn gegaan. Dit wil overigens niet zeggen dat het dan niet meer mogelijk is om te oogsten, alleen dat je kruiden dan minder smaak en geur zullen bevatten.

Zorg dat je plukt bij droog weer en enkel van gezonde planten

Pluk daarnaast geen kruiden wanneer het erg vochtig of regenachtig weer is, zo voorkom je dat de plant tijdens het droogproces gaat schimmelen. Pluk ten slotte geen kruiden om te drogen, wanneer deze gekke vlekken hebben of ziek zijn.

Extra tip: Spoel je kruiden niet schoon, de kans op schimmel wordt dan groter en je kruiden kunnen op deze manier veel van hun mooie eigenschappen verliezen. Wil je het toch doen? Zorg dan dat je kruiden goed droog zijn, voordat je deze verder gaat drogen.

De kruiden drogen

Er zijn verschillende manieren waarop je verse kruiden kan drogen. Welke methode jij wilt gebruiken hangt af van de spullen die je in huis hebt om de kruiden te kunnen drogen, wanneer je de kruiden nodig hebt, welke plantendelen je hebt geplukt en je persoonlijke voorkeur.

Aan de lucht laten drogen

Voor deze methode hoef je geen speciale dingen in huis te hebben en kan je gelijk aan de slag. Pak de kruiden die je wilt drogen en leg deze in een dun laagje op een bord of in een mandje.

Deze methode is vooral geschikt voor kruiden die je niet gemakkelijk samen kan binden in een bundeltje. Losse plantendelen kunnen op deze manier gemakkelijk worden gedroogd.

Zet de kruiden vervolgens weg op een donkere goed geventileerde plek. Kijk om de paar dagen even of het niet is gaan schimmelen en hussel de kruiden eventueel een beetje door. Je kruiden zullen langzaam drogen en na een paar weken kan je ze in een pot doen om op te bergen.

Er zijn hiervoor ook speciale droogrekken beschikbaar die je kan gebruiken. Maar een brievenbak van gaas van de ikea werkt eigenlijk op dezelfde manier. 😉

Kruiden ophangen om te drogen

In plaats van een bord of mandje kan je er ook voor kiezen om takjes van een kruid strak samen te binden en dit op z’n kop op een donkere goed geventileerde plek te hangen. Maak deze bosjes niet te groot, zodat er genoeg lucht bij kan komen. Check ook hier of de kruiden niet gaan schimmelen.

Voor het samenbinden kan je touw gebruiken, elastiekjes werken minder goed omdat deze broos worden tijdens het droogproces en kunnen knappen. En dan vallen je kruiden op de grond. 😉

Ook met deze methode duurt het een aantal weken voordat je kruiden goed droog zijn.

Kruiden drogen met een droogoven

Zelf droog ik mijn kruiden met een droogoven. Dit gaat super makkelijk en snel en ik kan mijn kruiden op deze manier gelijk gebruiken voor kruidenthee enz. Het voordeel is ook dat de kruiden in een droogoven minder snel gaan schimmelen, vooral wortels en bessen zijn anders lastiger te drogen.

Verspreid de kruiden in een dunne laag over de roosters en stel je oven in op de juiste temperatuur.

Op welke temperatuur kan ik mijn droogmachine het beste instellen?

Zelf kies ik voor een temperatuur tussen de 30 en 40 graden. Voor kwetsbare kruiden, zoals bloemen en bladeren, neem ik het liefst het zekere voor het onzekere en droog ik op maximaal 30 graden om alle goede stoffen te behouden. Wil je hardere plantendelen drogen, zoals wortels, rozenbottels of bessen? Dan zou je voor een temperatuur van 40-50 graden kunnen kiezen.

Hoe lang moeten kruiden drogen in een droogoven?

Het is altijd een beetje uitproberen hoe lang je de kruiden het beste kan drogen. Ik start altijd met een tijd van 2-4 uur en dan kijk ik of de kruiden droog genoeg zijn. Wanneer dit niet het geval is verleng ik de tijd met een uur en zet ik de droogoven nog wat langer aan.

Hardere plantendelen, zoals wortels, bessen enz. moet je al snel 10-12 uur drogen.

Tip: Houd de droogtijden en temperaturen bij in een boekje, zodat je in de toekomst gemakkelijk terug kan kijken op welke temperatuur en hoe lang je een kruid ongeveer moet drogen. Ik ga dit ook doen en hoop in de toekomst mijn lijstje met jullie te kunnen delen, zodat jullie een leidraad hebben om aan vast te kunnen houden.

Kan je ook kruiden drogen in een gewone oven?

De temperatuur in een gewone oven is vaak te heet voor je kruiden. Je zal ze dan eerder roosteren dan drogen en dat is natuurlijk zonde van de mooie werking. Hetzelfde geldt voor het drogen van verse kruiden in een airfryer. Je krijgt dan meer een soort chips ipv. Krachtige kruiden die je kan gebruiken in je gerechten of kruidenmiddeltjes.

Het voordeel van een droogoven t.o.v. een gewone oven is dat je deze ook op een lagere temperatuur kunt instellen. Hierdoor blijven alle goede stoffen in de kruiden behouden.

Zelf heb ik een onderstaande droogoven waar ik erg tevreden over ben. Deze is goed betaalbaar, van stevig materiaal en doet wat hij moet doen. Een echte aanrader!

droogoven om zelf verse kruiden te drogen

TurboTronic FD14 Voedseldroger

Droogoven om zelf verse kruiden te drogen – 14 liter

€59,95 bij bol.com

Wanneer zijn mijn kruiden goed gedroogd?

Je kruiden zijn goed droog wanneer ze breken als je ze dubbel probeert te vouwen. Zijn ze nog buigzaam? Dan moeten ze wat langer drogen. Twijfel je? Droog ze dan nog wat langer, je kruiden kunnen beter iets te droog zijn dan dat ze gaan schimmelen.

Je kruiden bewaren

Na het drogen kan je je kruiden bewaren in luchtdichte potten of blikken. Zet ze weg op een koele, donkere plaats om ervoor te zorgen dat je kruiden zo lang mogelijk mee gaan. Na een jaar zal de kwaliteit verminderen. Twijfel je of je kruiden nog goed zijn? Ruik dan even aan de kruiden, ruiken deze muf en zien ze er stoffig uit? Dan is het tijd om ze te vervangen door nieuwe kruiden.

Back to Top

Download de gratis gids

5 onmisbare tips om te starten met slow living

Bedankt voor je inschrijving! De gids komt direct jouw kant op.